Deniz Ürünleri

Squalene Hakkındaki Gerçek

Skualen, hidrofilik antioksidan özelliklere sahip, renksiz ve kokusuz bir yağ formunda çoklu doymamış bir hidrokarbondur. Öncelikle kozmetik endüstrisinde kullanılmaktadır ve şu anda aşılara dahil edilmektedir. Son zamanlarda anti-kanserojen etkileri için de araştırılmaktadır. Skualenin doğadaki rolü, hayvanlarda ve bitkilerde steroidlerin biyosenteziyle ilgilidir.

Nereden geliyor?

Skualen, doğada ve hatta insan vücudunda çok bol miktarda bulunur, ancak derin deniz köpekbalıklarının karaciğerlerinde büyük miktarlarda bulunabilir. Derin deniz köpekbalıklarının karaciğeri% 90 skualenden oluşur ve su altında yüzdürme kabiliyetini kontrol etmek için kullanılır. Sığ sularda yaşayan köpek balıklarının karaciğerlerinde skualen bulunmadığı görülmüştür. Skualen yağı hem tıpta hem de kozmetikte tanınmıştır. Bu nedenle köpekbalıkları, karaciğer yağı elde etmek için katlediliyor. Canlılık, köpekbalığının ciğerini çıkarıp karkası tekrar denize atma yöntemidir. Hayvan hakları ve çevre grupları konuştu ve bu, şirketleri sızma zeytinyağı gibi bitki bazlı veya köpekbalığı olmayan skualen kaynaklarını aramaya motive etti.

Kanser için

Kapsamlı araştırmalar, skualen yağının çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini ve bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini ve hatta kanserle savaşabileceğini bulmuştur. Bu varsayım, köpekbalığı türlerinin hiç kanser yaşamadığı gerçeğiyle başladı. Ancak son zamanlarda köpekbalıklarının aslında kansere yakalandığı keşfedildi. Kanserli bir tümörü olan büyük bir beyaz köpek balığı bulundu. Ancak skualenin vücuttaki onkojen mutasyonu riskini azaltabileceği gerçeği hala devam ediyor. Ayrıca toksik metabolitlerin ve serbest radikallerin temizlenmesine yardımcı olur ve kemoterapinin yan etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.

Cilt için

Skualen yağı, cildi ultraviyole radyasyondan ve oksidasyondan koruyabildiği için cilt güzellik ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu koruma nedeniyle yaşlanmayı geciktirici etkilere sahip olduğuna da inanılmaktadır. İnsan cildi% 12 skualenden oluşur ve yaşlandıkça azalır. Skualen cildi nemli, esnek tutar ve kırışıklık oluşumunu azaltır. Ancak oksijene maruz kaldığında kararsız hale gelir. Bunu düzeltmek için skualen yaratıldı. Saf skualen yağı kızarıklıkları, egzamayı, sedef hastalığını, çatlakları iyileştirebilir ve biraz pahalı olsa da mükemmel bir nemlendiricidir.

Yan etkiler

Akut ve kronik toksisite testleri skualenin son derece güvenli olduğu sonucuna varmıştır. Bununla birlikte, komedojenik olabilir, özellikle zeytin skualen, bu nedenle akneye eğilimli cilde sahip kişiler tarafından tüketilmesi tavsiye edilmez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir